Bandy nap 2024

Sikeresen zárult az első Bandy Nap, rengeteg fiatal is részt vett rajta. Mi volt a szempont a toborzásnál?

A Bandy Nappal, az volt a célunk, hogy megismertessük ezt a sportot az érdeklődőkkel. Sokan egyáltalán nem hallottak még róla, de főleg nem volt lehetőségük kipróbálni a játékot, a bandy ütőt és a labdát.
Elsősorban biztos kori tudással rendelkező fiatalokat – fiúkat és lányokat – vártunk, várunk bandyzni. Nagy örömünkre az érdeklő újoncok között nem csak junior korú fiúk voltak, érkeztek serdülők (U16), felnőttek és lányok is.

A Bandy Nap menetrendje elég komplex és sűrű volt, mi volt ennek az oka?

Szerettünk volna ízelítőt adni a jéglabda sportból. A jelentkezők nem csupán pár ütést próbálhattak ki, vagy beszélhettek a B csoportos VB-t nyert válogatott tagjaival.

Lehetőséget adtunk, hogy kipróbálják magukat, mint csapattagok. A válogatott edzőtáborok mintájára elméleti oktatás, jeges edzés és valódi meccsek volt a Bandy nap programja.

Sokan még csak most ismerkedtek meg ezzel a sporttal.

Kaposvári Dóra – kapust, Harmathy Manó és Dreysier Kevin játékosokat kérdeztük.

Hogy tetszett elsőre? Milyenek voltak az elméleti órák, sikerült megismerni a szabályokat, a játék menetét?

KD: Elég érdekes sport, minden sportágból összeszedett valamit. Őszintén megmondva sokkal rosszabbra számítottam. Érdekes meccs szituációkat láthattunk, megismerhettük a szabályokat, illetve a jó fej társaságot.

HM: Nekem nagyon tetszett. Szerintem az elméleti órák jól elmagyarazták a szabályokat.

Hogy érezted magad a jeges edzésen? Miben más, mint a jégkorong?

KD: Sokaktól hallottam, hogy nekünk kapusoknak könnyebb lesz átszokni. Szerintem elmondhatom, hogy az utolsó meccs utolsó másodpercéig sem sikerült megszoknom azt a nagy kaput. És akkor azt még nem is mondtam, hogy igazából minden más. Nincs ütőnk, más az alapállásunk, van kapus indítás és még sorolhatnám.

HM: A jeges edzések nagyon érdekesek voltak. Sokkal kifinumultabb, taktikázosabb sportnak tűnt, mint a hoki.

DK: Nekem ez a bandy sport az elején nem nagyon tetszett, küzködtem nagyon az ütővel meg a labdával meg nem nagyon értettem még a szabályokat, de ahogy csak gyakoroltunk és gyakoroltunk egyre jobban ment és kezdtem megérteni a bandy finomságait. Technikailag és taktikailag is teljesen különbözik a két sport egymástól. Mindkettő csapatjáték, de máshogy épül fel a kettő. Az egyedüli dolog, ami nekem hiányzott azok az ütközések voltak.

Milyen volt a délutáni torna? Milyen volt meccset játszani?

HM: A torna jó volt, viszont kicsit úgy éreztem magam, mint akit mélyvízbe dobtak egyből.

DK: Az edzésen csak ismerkedtem a bandyvel, a tornán meg hajtottam, küzdöttem és rájöttem a játék működési mechanikájára. A végére már egész jól belejöttem játékba és kezdtem megérteni itt hogy is működik a csapatjáték és a szabályrendszer. Gólt is sikerült lőni.

KD: Négy meccset ketten játszottunk le kapusok. Elmondhatom, hogy jól elfáradtunk a végére, viszont jól éreztük magunkat. Ehhez fontos hozzáfűzni, hogy a társaság és kiemelten Nagy Gábor edző és játékvezető bőven hozzátett. Tulajdonképpen tartotta bennünk a lelket, a gólzáporok után. Nagyon nehéz volt egyébként odafigyelni a számomra új szabályokra, mint szöglet, illetve kapus indítás, de ennél is mindig segített. Különösen jólesett a Szövetségtől illetve a Willisporttól a kitartó munkáért kapott ajándékcsomag!

A felnőtt válogatott tagjai közül Kleinhappel Mártont kérdeztük az edzésről és a tornáról. Milyen volt az első edzés a frissen toborzott játékosokkal? Mire fókuszáltatok a délelőtti edzésen, milyen feladatok voltak?

Az edzés jó hangulatban telt, az elején könnyű bemelegítő passzolós, labdavezetéses feladatok voltak lövéssel a végén. Persze ezek után jöttek a bonyolultabb feladatok, itt a Bandyben sokszor látott visszafordulásokon volt a hangsúly, ezért labdakihozatalokat gyakoroltunk, amikben voltak visszafordulások, passzok és persze a végén lövés. Emellett 2-2 elleni szituációkat is csináltunk.

Számotokra milyen volt a torna? Marci, Te csapatkapitány is voltál a tornán. Milyen volt az újoncokkal együtt játszani?

Én személy szerint nagyon élveztem, hasonlóan jó hangulatban telt a torna, mint az edzés. Igen, ahogy említetted én voltam az egyik csapatkapitány. A csapatomban sok volt az újonc, ennek ellenére nagyot küzdöttünk, segítettem őket a játék megértésében és jó volt látni, hogy élvezték a meccset. Persze sokszor még látszódott bennük a jégkorongos ösztön, de ez idővel változik, amikor egyre jobban kezdik érteni a Bandy lényegét. Az első meccsen döntetlent játszottunk, majd büntetőkkel kikaptunk, így a 3. helyért játszottuk a második meccsünket, amit meg is nyertünk.

Az első bandy nap sikerei után, jön a megérdemelt nyári szünet? Mik a tervek a Szövetségben a jövőre nézve?

A nyár a nyakunkon – ez ugye minden jeges sportban azt jelenti, hogy kevesebb jégidőnk van – de a szünet semmi esetre sem. Számos adminisztratív teendőnk van a Szövetségben és a felkészüléssel sem állhatunk le. A játékosok számára már készül az online technikai oktató anyag Marosi Kristian szövetségi kapitány irányításával.

A toborzás sem ért véget, továbbra is várjuk a biztos kori tudással rendelkezőket.

És keressük a szponzoráció lehetőségét is, mivel a jégkoronggal ellentétben itt nem áll rendelkezésre a TAOs támogatási forma.

Készülünk továbbá a klub csapatok és a válogatottak szerepléseire a következő szezonban.

A juniorokkal már augusztusban szeretnénk Pozsonyban részt venni az U19 Rinkbandy EB-n, majd januárban a VB-n Svédországban.

A felnőtt férfi válogatott is Svédországban játszik majd a B csoportos Világbajnokságon. Nagyon szeretnénk, ha sikerülne a női csapattal is kijutni a VB-re.

Illetve tervben van több nemzeti és nemzetközi torna, kupa az ősz folyamán Budapesten.