Főmenü

Bandy története PDF Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Bandy története
Magyar trtnete

Magyar történet

A századforduló idején egy úgynevezett jéghockey kezdett népszerűsödni. Azonban akkori jéghockeynak kétféle változata volt ismeretes a labdás bandy, és a korongos –hockey, az utóbbit kanadai hockeynek is nevezték. 1898 -99 –es idényben találkozhatunk hazánkban ezzel a játékkal melynek köszönhetően nagy népszerűségre tesz szert. A bandy főleg az északi országokban terjedt el abban az időben, azonban az ő játékszabályaik eltérnek bizonyos szempontból a mieinktől. Ugyanis amíg nálunk 7 vagy 9, addig az északi országoknál mindig 11 játékos szerepel. A svédek, finnek, norvégok és a többi kisebb északi országok játékosai a játékhoz könnyű zsineglabdát használnak, ellentétben nálunk szokásos telt gumilabdával.  1904-05–ös idényben a Budapesti Korcsolyázó Egylet keretén belül Kertész János vezetésével játszák a bandyt, aki nagy lelkesedéssel buzgólkodott a játék előbbrevitelén. Ugyanakkor a mágnások, akik ezt a sportot már külföldről ismerték, kész csapattal rendelkeztek, gr. Bethlen István vezetésével. 1906-07–es idény februárjában tartották az első mérkőzést a BKE és a Mágnás csapat között melynek eredménye 2:2 lett. Ettöl az időtől kezdve bandy sportunk a Műjégpálya előtti időben a mostoha jégviszonyok dacára is rendkívüli fejlődést mutatott. 1908- ban a sportbizottság elérkezettnek látta az időt, hogy nemzetközi mérkőzéseket szervezzenek. Kezdetnek három neves csapattal mérkőztek, a bécsi Training Eis Club –bal, a prágai Slavia –val és a Deutsche Eishockey Gesellschaft –tal, melyek közül csak a Slavia csapata tudta nagy küzdelem árán megverni a magyar csapatot. Az akkori csapat gr. Bethlen, Lauter, Hevesi, dr.Lator, gr.Csáky, Ságodi, Izsák később sorra verte az osztrák ( WEV, WAC, Weiner Sport Club), a cseh (Slavia, Sparta), és a német (Akademischer Sport Club) csapatokat, kivéve az akkori Európa bajnok Leipziger Sport Clubot.  1914 –ben Prágában a Ringhoffer serlegmérkőzés során 2:1 –re, majd ugyanezen évben St. Moritzban 4:0  – ra győzött a BKE csapata a lipcseiek ellen, és ezzel kiérdemelte a megtisztelő legjobb középeurópai bandy csapat címet. Időközben a kitört világháború és a rossz jégviszonyok az új generáció fejlődését hátráltatták, azonban sikerült az évenként kiírt és Tátrafüreden megrendezett slovenskoi bajnokságot minden évben megnyerni. Majd különböző vándordíjak kerültek kiírásra, a Zsigmondy, Ságody, gr.Csáky, és Hevesi játékosokról elnevezett díjak, melyeket egy eset kivételével mindig a BKE csapata nyert meg a BBTE, FTC, MAC és MHC csapataival szemben. A háború alatt úgy megváltoztak a jég viszonyok, hogy alig volt Magyarországon pár nap jégnap. Az osztrákoknak, akik már rendelkeztek műjégpályával 1916 –ban sikerült legyőzniük a magyarokat, de ezzel le is zárták a bandy sportot és áttértek a koronghockeyra. A magyarok, akik teljesen egyedül maradtak a bandyvel, mivel minden környező ország áttért a korong hockey-ra és ezzel abban az időben meghalt egy olyan sportág, melyben mi magyarok közép-európában a legjobbak voltunk. 
1988 –ban lelkes fiatal emberek Györgyi János, Módos László, Nagy József, Jármai Imre, Vadon István (az első támogató is), Horváth Zsolt feltámasztották ezt a sportágat, amely az északi, tehát a 11 fős változatnak felel meg. Még ebben az évben megalakult a Magyar Bandy Szövetség, és csatlakozott a Nemzetközi Bandy Szövetséghez. Majd napjainkig is számos világeseményen képviselteti magát a magyar csapat többek között eleinte Ljusdalban rendezendő világkupán, Rinkbandy vb. és két majd évente megrendezendő világbajnokságokon.
2004 -ben Magyarország ad otthont a férfi „B” –csoportos világbajnokságnak ahol a magyar kapus Botlik Tibor nyerte a torna legjobb kapusa díjat.Még ebben az évben megalakul a Budapest Rangers Bandy Club.
2006-ban Stockholmban rendezett világbajnokságon a „B”-csoport harmadik helyezettje lett a magyar válogatott Kjietil Johansen vezetésével. A Magyar csapat tagjai voltak: Botlik Tibor, Ádámfi Attila, Török Antal, Nagy Gábor, Árvai Dániel, Sándor Szabolcs, Zima György, Piros Róbert, Gaál Krisztián, Krizsán Edgár, Kordisz András, Homenko Alexej, Gangel László, Torday-Nagy Szabolcs, Geyer Zoltán, valamint Keszthelyi Miklós, illetve a torna legjobb Középpályása magyar játékos lett, Kordisz András személyében. 2006-ban megalakul a női bandy csapat Árvai Dániel, Nagy Gábor és Botlik Tibor vezetésével. A 2007-es Kemerovói világbajnokságon is egyéni teljesítményekkel tündököltek a magyarok. A világbajnoki mérkőzéseken volt a meccs legjobbja Botlik Tibor és Kordisz András, illetve ezen a Világbajnokságon  Kordisz András lett VB, legjobb csatára.

2007 –ben Budapesten rendezik a női világbajnokságot ahol már a magyar női bandy csapat is képviselteti magát, ezen a tornán a legjobb kapus díjat magyar játékos, Kotrebai Zsuzsanna nyeri el.

 

Forrás: Botlik Tibor és Kordisz András

  

Támogatók

 Hotel Benczúr
 Városligeti Műjégpálya
 Marczi Skate
 KOSA