Budapest Kings a 2022-es Magyar Kupa bajnoka

Május 22-én rendezték meg először a bandy Magyar Kupát. Három csapat vett részt és küzdött meg a dicsőségért, hogy az első bandy Magyar Kupa bajnoka legyen. A Budapest Kings, a Dynamo Budapest és az Észak-Pesti BC csapatok indultak, új játékosokból és tapasztalt veteránokból álltak a csapatok.

A Magyar Kupa történelmi esemény volt, hiszen az újkori történelemben ez volt az első alkalom, amikor klubcsapatok számára rendeztek bandy mérkőzéseket Magyarországon. Évek óta tervben volt, de a járvány sajnálatos eseményei elodázták a szervezett klubcsapatos mérkőzések beindítását Magyarországon.

A csapatok összesen hat mérkőzést játszottak, minden csapat kétszer játszott egymással. A játékidő 2×15 perc volt, 4 játékossal és 1 kapussal a jégen. Ez a torna egyedülálló volt, hiszen nem rinkbandy szabályokkal, hanem a bandyhez nagyon hasonló szabályokkal játszották le.

Nagyon érdekes élmény volt látni a szögleteket és a gyönyörű távoli lövéseket nagy kapukra, és a kisebb pálya ellenére is sokkal inkább bandy érzést keltett a játék. A verseny előtt kérdéses volt, hogy az új játékosok hogyan tudják adaptálni ezeket a szabályokat, de a játék maga hamar megválaszolta ezeket a kérdéseket.

Összesen hat meccs és egy hosszú nap után a Budapest Kings lett a 2022-es bandy Magyar Kupa bajnoka. A győzelmet az Észak-Pesti BC elleni második meccsen biztosították be, ahol a Budapest Kings remek játékkal, néhány góllal nyerni tudott. Így a Kings csak gólkülönbséggel előzte meg az Észek-Pestet.

Ádámfi Attilát, a Magyar Bandy Szövetség elnökét örömmel töltötte el a Kupa:

„Büszke és boldog voltam, hogy 2022. május 22-én sikeresen megrendeztük az első Magyar Kupát. Nagyszerű volt látni, hogy sok fiatal tehetséges játékos élvezettel bandyzett, mivel a 2022-es világbajnokságot az utolsó pillanatban törölték. Elég bátrak voltunk ahhoz, hogy új és innovatív szabályokat teszteljünk, beleértve például a nagyobb kapukat és szögleteket, amelyek hagyományosabb bandy játék érzést nyújtottak. Örömmel konstatáltuk, hogy a sportolóknak – mint a legfontosabb résztvevőknek – nagyon tetszettek. Gratulálunk a bajnokcsapatnak – a Budapest Kingsnek, a másik 2 csapatnak, és köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a történelmi eseményt, különösen Marosi Kristian szövetségi kapitánynak és Nagy Gábor játékvezetőnek.”

A magyar bandy jövője nagyon fényesnek tűnik, hiszen ez a rendezvény rengeteg energiát hozott a bandy programba. Nagyon sok fiatal játékos játszotta első bandy mérkőzését, akik lenyűgözték a budapesti tornára kilátogató Kristian Marosi férfi válogatott szövetségi kapitányt.

A torna eredményei:
Dynamo Budapest – Budapest Kings 6-14
Budapest Kings – Észak-Pesti BC 4-5
Észak-Pesti BC – Dynamo Budapest 12-7
Budapest Kings – Dynamo Budapest 11-5
Észak-Pesti BC – Budapest Kings 5-9
Dynamo Budapest – Észak-Pesti BC 7-13

Végleges rangsor:
1. Budapest Kings

2. Észak-Pesti BC

3. Dynamo Budapest

A magyar bandy program most egy rövid nyári szünetet tart, majd teljes erőbedobással tér vissza a következő 2022-2023-as szezonra.